Scurt Istoric

Istorie Noiembrie 17, 2014

Parohia cu hramul „Sf. Ierarh Dosoftei” si „Nasterea Sf. Ioan Botezatorul” Holboca II Jud. Iasi, a luat fiinta in anul 2005 la data de 1.12.2005 ca urmare a hotararii permanentei Consiliului Eparhial din data de 28.noiembrie.2005 la propunerea Cancelariei Protopopiatului Iasi II, respectiv P.C. Parinte Protoiereu Vilie Dorosinca. Decizia de infiintare are numarul 690/2005.

Din momentul infiintarii, Parohia are numit ca preot Paroh pe Pr. Teofil Irimia, in decizia cu nr 691/2005 si binecuvantarea Inalt Prea Sfintitului Parinte Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Parohia, nou infiintata are binecuvantarea Chiriarhului de a construi o noua Biserica in cimitirul satului Holboca. De cand a luat fiinta Parohia a amenajat un paraclis intr-un corp al scolii asezat langa cimitirul satului.  Prin stradania credinciosilor actualul paraclis este dotat cu:

  • Sfanta Masa
  • Sfantul Antimis
  • Sfintele Vase
  • Sfintele Icoane
  • Vesminte, steaguri, carti si tot ceea ce este necesar slujirii bine placute lui Dumnezeu.

Locul de sfintire a noii Biserici a avut loc in prima zi (Duminica) de Sfintele Paste ale anului 2006 de catre Preasfintitul Parinte Calinic Botosaneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, inconjurat de prea Cucernicul Parinte Protopop Vilie Dorosinca, de Prea Cucernicul Parinte Inspector Florin Chirila si de un numar de 14 parinti slujitori.

Din data de 1.06.2006 au inceput lucrarile de sapare a temeliei prin stradanie si dragoste fata de Biserica a domnului director Luca de la RAJAC.

In momentul actual Parohia a agonisit si un numar de 40 m3 de scandura necesara cofrajului, 25 de m3 grinzi si capriori. Armarea temeliei s-a terminat din otel de Ø8 – Ø14 – Ø16 –Ø18  din cantitatea de cca. 6 tone.

Proiectul noii Biserici este obtinut tot prin Inalta binecuvantare a Parintelui Mitropolit Daniel, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane;  de la biroul Tehnic al MMB, arhitect fiind domnul Negoita Bogdan si structurist Doamna Ing. Ciobanu.

Prin inscaunarea Inaltprea Sfintitului Teofan ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, parohia noastra a primit ajutor financiar, in suma de 15.000 de Lei.  Aceasta a deservit la turnarea cupolei noii Biserici. Tot cu Inalta binecuvantare a Preasfintiei Sale, parohia „Sf. Ierarh Dosoftei” a primit ajutor material lemnos (cherestrea) in cantitatea de 30 m3.  

La data de 6.mai.2010, IPS Teofan a vizitat parohia noastra, oferindu-ne in dar Antimisul pe care se savarseste Sfanta Liturghie, totodata dandu-ne binecuvantarea pentru continuarea lucrarilor de constructie a Sfintei Biserici.

Parohia, prin activitatea social filantropica a facut donatii de hrana la Centrul de batrani „Sf. Imparati Constantin si Elena” Bucium, pentru cei 160 de persoane inaintate in varsta. In fiecare an, cu ocazia Hramului „Sf. Cuv. Parascheva”, parohia noastra participa pentru pelerinii inchinatori, cu aproximativ  1000 de pachete cu hrana.

In cadrul programului liturgic, parohia desfasoara:

  • In zilele de sarbatori, slujba Utreniei, Acatistului si Sfanta Liturghie;
  • In zilele saptamanale, Sfantul Maslu, Vecernie si alte rugaciuni;
  • In ziua de Hram al Bisericii, Vecernia cu participarea mai multor parinti slujitori;

In anul 2014, stadiul lucrarilor de constructie a Bisericii este de ridicare a turlei, cornisei si a acoperisului, in care nadajduim ca ajutorul va fi atat din partea credinciosilor,  a autoritatilor locale, judetene si centrale.

Pentru confirmarea celor spuse si scrise atasam cateva fotografii din faza de inceput a constructiei.

Bunul Dumnezeu sa binecuvanteze pe ostenitori, donatori, inzestratori, enoriasi si binefacatori ca sa duca aceasta lucrare sfanta la bun sfarsit.